Gewicht: reuen wegen doorgaans om en bij de 38 kg, teven 33 kg.

Schofthoogte: de ideale schofthoogte van de Vlaamse Koehond is bij de reutjes 65 cm en voor de teefjes 62 cm.

Kleur: deze veedrijver is normaal donkergrijs of zwart gekleurd, al dan niet gestroomd of zwartgevlamd (charbonne). Een witte ster op de voorborst wordt toegelaten. In ieder geval wordt de blonde Bouvier niet erkend als raszuiver.

Hoofd: de kop van de Bouvier des Flandres is massief, wat nog meer wordt benadrukt door zijn baard, snor en borstelige wenkbrauwen. De schedel is goed ontwikkeld en vlak, en is minder breed dan lang. De stop is nauwelijks afgetekend. De neus is altijd zwart.

Ogen: licht ovale ogen met een franke en energieke expressie. Ze moeten zo donker mogelijk zijn ten opzichte van de kleur van de vacht. De oogleden zijn zwart.

Oren: de oren mogen bij honden uit Nederland geboren na 1 oktober 1996 of in België geboren na 1 oktober 2001 niet meer gecoupeerd zijn. De niet-gecoupeerde oren moeten hoog aangezet zijn, met verticaal neerhangende oorschelpen. Gecoupeerde oortjes moeten mooi rechtop staan, eveneens een hoge aanzet hebben en flink beweeglijk zijn. De snit moet in verhouding staan tot de omvang van de kop.

Mond: de snuit van de Bouvier des Flandres is breed, sterk en benig en versmalt naar de neus toe. Hij heeft sterke kaken, met goed aangesloten, zwarte lippen.

Hals: de hals is sterk en gespierd en wordt breder naar de schouders toe.

Lichaam: de Bouvier des Flandres heeft een brede borstkas en een korte, brede rug die goed bespierd is. De lengte van het lichaam is ongeveer gelijk aan de schofthoogte.

Voor- en achterhand: de voor- en achterbenen zijn zwaar van bot en gespierd. Ze staan mooi recht en evenwijdig van elkaar. De schouders zijn lang, gespierd en een beetje schuin.

Voeten: de voeten zijn compact, kort, rond en staan mooi recht. De tenen zijn gesloten en gewelfd met sterke, zwarte nagels. De zolen zijn hard en dik.

Staart: de staart is hoog aangezet en recht. In Nederland is het sinds 1 september 2001 en in België sedert 1 januari 2006 verboden om de staart van honden nog te couperen. Sommige Bouviers worden wel zonder staart geboren, dit wordt toegelaten.

Vacht: de Bouvier des Flandres geniet een rijke, overvloedige vacht die ruw en droog aanvoelt, zeker op de rug. De vacht moet mat zijn en een lengte hebben van ongeveer 6 cm. Het haar mag warrelig, maar nooit wollig of gekruld zijn. Op het hoofd is de vacht korter. De Bouvier des Flandres moet een snor en een baard hebben en rechtopstaande haren die fungeren als wenkbrauwen.